Безпечне літо!

2023-06-26

/Files/photogallery/60f15ad771667891507427.jpg

«Безпечні умови життєдіяльності дітей в літній період»

За життя і здоров'я дітей відповідають дорослі, і в першу чергу саме батьки повинні створити безпечні умови життєдіяльності дітей в літній період, сформувати у них навички безпечної поведінки та вміння передбачати наслідки небезпечних ситуацій.

Безпека поведінки на воді. Головна умова безпеки - купатися в супроводі когось із дорослих. Необхідно пояснити дитині, чому не слід купатися в незнайомому місці, особливо там, де немає інших відпочиваючих, дно водойми може таїти чимало небезпек: затоплений корч, гострі осколки, холодні ключі і глибокі ями. Перш ніж заходити в воду, потрібно поспостерігати, як вона виглядає. Якщо колір і запах води не такі, як зазвичай, краще утриматися від купання. Також діти повинні твердо засвоїти наступні правила: - ігри на воді небезпечні, не можна, навіть граючи, "топити" своїх друзів або "Ховатися" під водою); - категорично забороняється стрибати у воду в не призначених для цього місцях; - не можна пірнати і плавати в місцях, зарослих водоростями; - далеко запливати на надувних матрацах і кругах; - кликати на допомогу жартома

Безпечна поведінка в лісі. Прогулянка в ліс - це дуже хороший відпочинок, який зміцнює здоров'я, знайомить дитину з рідної природою. Але є деякі правила, з якими дорослі повинні обов'язково ознайомити дитину, так як ліс може таїти в собі небезпеку. Розкажіть дитині про отруйних грибах і рослинах, які ростуть в лісі, на полях і луках. Поясніть, що треба бути обережними і відучитися від шкідливої звички пробувати все підряд (ягоди , травинки).Для закріплення знань корисно використовувати настільні ігри-класифікації, відповідний наочний матеріал, а в літній сезон під час прогулянки в ліс показати отруйні рослини і гриби «В живу». Необхідно розвивати у дітей потреба в спілкуванні з батьками, вміння побороти сором'язливість під час звернення до дорослих при появі симптомів отруєння. Нагадуйте дитині, що йому ні в якому разі не можна ходити по лісі одному, потрібно триматися завжди поруч з батьками. Але що робити, якщо він чимось захопився і не помітив, як заблукав? Поясніть дитині, що не потрібно піддаватися паніці і бігти, куди очі дивляться. Як тільки втратив батьків, слід кричати голосніше, щоб можна було знайти один одного по голосу, і залишатися на місці , Малюк повинен твердо знати, що його обов'язково будуть шукати.

Отруєння. У багатьох людей є свої сади і городи, де влітку дозріває безліч різних ягід і плодів. Тут виникає спокуса пригостити дитини немитими ягодами прямо з куща або напоїти парним молоком. Для більш «дорослих» дітей таке молоко не представляє небезпеки, а у малюків може викликати кишкові розлади або інфекційне захворювання. Щоб Ваш малюк не отримав харчове отруєння влітку намагайтеся дотримуватися наступних правил: - не можна поїти дитину сирою водою, навіть очищеної через фільтр. Перед вживанням її краще прокип'ятити. - завжди ретельно мийте ягоди, овочі і фрукти з городу - на спеці всіх продуктах властиво швидко псуватися. Швидкопсувні продукти потрібно з'їсти протягом 1-2 годин, якщо вони лежать не в холодильнику. - мийте руки перед кожним прийомом їжі, особливо після вулиці.

Безпека при спілкуванні з тваринами. Дітям потрібно прищеплювати не тільки любов до тваринам, але і повагу до їх способу життя. Необхідно пояснити дітям, що можна робити і чого не можна допускати при контактах з тваринами. Наприклад , можна годувати бездомних собак і кішок, але не можна їх чіпати і брати на руки. Не можна підходити до незнайомих собак, турбувати їх під час сну, їжі, догляду за цуценятами, відбирати те, у що грають собаки. Нагадуйте дітям, що і від кішок, і від собак передаються людям хвороби - лишаї, короста, сказ. Після того, як погладив тварину, обов'язково потрібно вимити руки з милом. Якщо вкусила собака або кішка, відразу ж потрібно сказати про це батькам, щоб вони негайно відвели до лікаря.

Небезпечні комахи. З настанням тепла на вулиці з'являється велика кількість комах. Деякі з них нешкідливі (Метелики, мурахи , сонечка, коники . А інші представляють загрозу для дитини (кліщі і комарі, мошки, клопи і ін.). У приміщенні можна використовувати фумігатор, який не поглинає кисень, або встановити на вікна спеціальну москітну сітку (марлю). Обов'язково носіть в своїй сумочці спеціальні серветки-репеленти. Їх запах буде відлякувати комах протягом декількох годин. Остерігайтеся плечей, ос і джмелів: їх укуси дуже болючі і можуть викликати алергічну реакцію. Щоб захиститися від укусів кліщів, обов'язково надягайте головний убір, штани і кофту з довгими рукавами, а на ноги - закрите взуття.

Безпека дітей в автомобілі. Для маленьких пасажирів основним і самим ефективним засобом захисту є дитячий пристрій - так зване авто крісло, сконструйоване з урахуванням всіх особливостей дитячого організму, індивідуально підібране до зростом і вагою дитини і, нарешті, правильно встановлене в машині. Не можна пристібатися одним ременем з дитиною. Шановні батьки! Ми сподіваємося, що даний матеріал допоможе вам сформувати і закріпити у своїх дітей досвід безпечної поведінки, який допоможе їм передбачити небезпеку і по можливості уникати їх.

Кiлькiсть переглядiв: 20